... Objektif asas dalam mana-mana sistem pendidikan adalah untuk memastikan setiap murid dibekalkan dengan ilmu dan kemahiran untuk berjaya dalam kehidupan...

25.4.13

Guru cuti dua Sabtu sebulan


Berita Harian 2010/06/05 - 06:32:53 AM

Pengetua wajib beri rehat untuk kurangkan beban tugas pengajar

PASIR PUTEH: Pengetua dan guru besar wajib memberi rehat kepada guru pada setiap dua hari Sabtu dalam tempoh sebulan untuk mengurangkan beban tugas mereka, kata Ketua Pengarah Pelajaran Tan Sri Alimuddin Mohd Dom.

Beliau berkata mereka tidak boleh memaksa guru-guru bertugas pada setiap hari Sabtu dengan aktiviti kokurikulum dan akademik.
Surat pekeliling mengenainya sudah dikeluarkan kepada setiap sekolah," katanya kepada pemberita selepas menutup Hari Kecemerlangan sekolah-sekolah berasrama penuh di Sekolah Menengah Sains Pasir Puteh di sini semalam.


BERNAMA memetik Alimuddin berkata, pihak sekolah bagaimanapun boleh mengadakan aktiviti luar pada dua hari Sabtu setiap bulan dengan syarat merancang jadual lebih awal untuk memberi ruang guru merancang aktiviti keluarga.

Selain itu, beliau berkata, jika Sabtu jatuh pada hari kelepasan am, sekolah sama sekali tidak boleh memaksa guru bertugas.

Beliau mengulas rungutan guru yang dipaksa guru besar dan pengetua supaya mengajar kelas tambahan pada setiap Sabtu, menyebabkan mereka tiada waktu rehat secukupnya.

Akhbar sebelum ini melaporkan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) meminta Kementerian Pelajaran mempertimbangkan supaya guru hanya bekerja lima hari seminggu, sama seperti penjawat awam lain.

Sementara itu, Presiden NUTP, Hashim Adnan, meminta semua pengetua dan guru besar akur surat pekeliling yang dikeluarkan Kementerian Pelajaran.

Katanya, ini kerana tindakan segelintir pengetua dan guru besar yang memaksa guru mengajar kelas tambahan pada setiap Sabtu hanya merugikan pihak sekolah dan guru sendiri.

“Jika guru dikerah mengajar setiap Sabtu, ia boleh menyebabkan mereka hilang fokus akibat keletihan apabila mengajar pada minggu berikutnya.

“Keputusan supaya guru wajib diberi rehat dua hari Sabtu dalam tempoh sebulan adalah langkah yang tepat, namun NUTP tetap berpendapat guru wajib rehat pada setiap Sabtu,” katanya.

Selain itu, beliau meminta kementerian mengkaji semula Pekeliling Ikhtisas Bil 8/2005 yang memberi kelonggaran kepada sekolah melaksanakan program pendidikan tidak lebih dua kali Sabtu dalam sebulan.
Bukan semua guru hadir aktiviti Sabtu

 

KEMENTERIAN Pelajaran ingin merujuk aduan ‘Bakal DG48, Pinggiran Putra, Putrajaya’ yang disiarkan ruangan ini bertarikh 22 Mei lalu bertajuk ‘Pentadbir sekolah wajar ubah sikap’.

Isu yang dibangkitkan oleh Bakal DG48 ialah ‘guru dipaksa menghadiri mesyuarat dengan pengetua tiga kali seminggu dan taklimat dua kali seminggu.
Kalau tak cukup lima hari seminggu terpaksa dibuat pada Sabtu. Guru diarah membuat kerja tidak berkaitan dengan Pengajaran dan Pembelajaran (P&P) seperti Hari Q sekolah.’


Pejabat Pelajaran Wilayah Persekutuan (PPWP) Putrajaya mengambil serius perkara ini dan menjalankan siasatan terhadap aduan Bakal DG48. PPWP Putrajaya mengeluarkan surat ‘kajian mengenai beban guru’ bertarikh 24 Mei lalu (KPM.PPWPP.(S).620-1/5/8) bagi mendapatkan maklumat mengenai mesyuarat yang dijalankan pihak sekolah dalam satu minggu dan aktiviti dijalankan pada Sabtu bermula Januari hingga Jun 2010.

Di Wilayah Persekutuan Putrajaya ada sebanyak 20 sekolah termasuk sekolah menengah dan sekolah rendah sudah memberikan maklum balas melalui borang ‘kajian mengenai beban guru’ yang diberikan.

Hasil siasatan dan pemantauan dijalankan PPWP Putrajaya mendapati aduan Bakal DG48 adalah tidak berasas. Mesyuarat sekolah yang membabitkan semua guru hanya diadakan sekali seminggu, manakala mesyuarat membabitkan ahli jawatankuasa tertentu diadakan mengikut keperluan.

Berdasarkan laporan aktiviti Sabtu dari sekolah Putrajaya pula, didapati pihak sekolah hanya menjalankan program pendidikan yang bersifat akademik dan kokurikulum pada Sabtu mengikut Surat Pekeliling ikhtisas Bil.8/2005 : Pelaksanaan Bekerja Lima Hari Seminggu.
Untuk makluman aktiviti dijalankan juga tidak semuanya membabitkan semua guru. Hanya guru yang terbabit yang perlu hadir ke aktiviti itu.

UNIT KOMUNIKASI KORPORAT,
Kementerian Pelajaran.

No comments:

Post a Comment