... Objektif asas dalam mana-mana sistem pendidikan adalah untuk memastikan setiap murid dibekalkan dengan ilmu dan kemahiran untuk berjaya dalam kehidupan...

22.9.10

Memakai Pakaian Rasmi Sukan Sepanjang Hari

Rujukan: KP/KPPM/5 (49) bertarikh 26 Julai 2010KEBENARAN KHAS KEPADA GURU-GURU DAN MURID-MURID YANG MELAKSANAKAN MATA PELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN (PJK) MEMAKAI PAKAIAN RASMI SUKAN SEPANJANG HARI.

Mesyuarat Jawatan Kuasa Induk Pembangunan Sukan Sekolah yang dipengerusikan oleh Menteri Pelajaran pada 17 Mac 2010 memutuskan agar semua guru dan murid di sekolah rendah dan menengah yang melaksanakan mata pelalajaran PJK dikehendaki memakai pakaian sukan yang sesuai seperti berikut:
  1. Guru - memakai T-shirt berkolar, seluar sukan (track bottom) serta memakai kasut sukan dan berstokin putih
  2. Murid - memakai T-shirt berkolar atau tidak berkolar, seluar sukan (track bottom) serta memakai kasut sukan dan berstokin putih
Kementerian Pelajaran Malaysia juga bersetuju memberi kelonggaran kepada guru dan murid yang melaksanakan mata pelajaran tersebut untuk memakai pakaian sukan sepanjang hari berkenaan.

Secara ringkasnya kalau ada mata pelajaran Pendidikan Jasmani pada hari tersebut, guru dan murid perlu memakai pakaian yang ditetapkan dan dibolehkan terus memakainya sepanjang hari tersebut.

No comments:

Post a Comment